Studijski posjet Savjetovalištu za potpomognutu komunikaciju u okviru Sveučilišta u Kölnu

Objavljeno: Srijeda, 18. rujna 2013.

U razdoblju od 8. do 11. rujna 2013.  organizirano je upoznavanje Savjetovališta za potpomognutu komunikaciju u Kölnu (Beratungszentrums für Unterstützte Kommunikation). Tim projekta su predstavljale tri članice projekta s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i jedan član s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Savjetovalište se nalazi u urbanoj četvrti Kölna, u blizini brojnih sveučilišnih klinika i fakulteta te djeluje od 2008. godine. Osnivač Savjetovališta je prof. Jens Boenisch koji dolazi s  Fakulteta društvenih znanosti, te je rad Savjetovališta započeo u okviru projekta na temu potpomognute komunikacije. Trenutno u Savjetovalištu rade četiri osobe. Rad Savjetovališta objedinjuje stručne i istraživačke aktivnosti.

Obitelji dolaze na savjetovanje zajedno s nekoliko stručnjaka koji su u kontaktu s djetetom/osobom te se pritom odabire sredstvo potpomognute komunikacije koje je primjereno u odnosu na obilježja pojedinog djeteta/ osobe i njezinih potreba. U radu s korisnicima se njeguje multimodalni pristup-funkcionalna komunikacija s okolinom se ostvaruje uz pomoć nisko- i visokotehnoloških sredstava. Kao rezultat brojnih istraživanja i analize transkripata djece predškolske, tim u Kölnu je prepoznao značaj "ključnih" riječi koje su važne za ostvarivanje svakodnevne, uobičajene komunikacije s okolinom.  Tako se u komunikacijskim knjigama, ali i na različitim uređajima za proizvodnju govora uvijek kombiniraju simboli koji predstavljaju ključne riječi (npr: dosta, još, gotovo, daj) zajedno s kategorijama koje se mijenjaju i ovise o temi razgovora.

Imali smo priliku upoznati studenticu sa složenim komunikacijskim potrebama koja pogledom upravlja svojim visokotehnološkim uređajem i aktivno sudjeluje u radu Savjetovališta. Kolege su pokazale visoku razinu profesionalnosti i gostoljubivosti na čemu im ovim putem još jednom zahvaljujemo.

 

Isprobavanje uređaja za praćenje očiju

ICT-AAC e-Galerija u robusnom kućištu za iPad

Primjer organizacije simbola