Poziv na skup "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu"

Objavljeno: Ponedjeljak, 26. studenog 2018.

Drugi skup OSI u digitalnom društvu

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) pozivaju Vas na drugi skup na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“, koji će se održati 29. studenoga 2018. u Zagrebu na FER-u u Sivoj vijećnici u organizaciji HAKOM-a i FER-a.

Opširnije...

Održane radionice "Matematika prije škole"

Objavljeno: Ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

Održane dvije radionice za djecu predškolskog uzrasta 'Matematika prije škole'

U zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori u okviru izložbe "Volim matematiku" 3. veljače i 3. ožujka održane su dvije radionice za djecu predškolskog uzrasta "Matematika prije škole". Maja Peretić i Monika Rosandić, suradnice projekta, na zabavan i interaktivan način upoznale su djecu s nekim matematičkim predvještinama te aplikacijama razvijenim na projektu: "Matematčki vrtuljak" i "Matematička igraonica".

Kako je bilo na radionicama možete vidjeti u ostatku članka.

Opširnije...

Održan završni diseminacijski događaj projekta ICT-AAC

Objavljeno: Srijeda, 25. veljače 2015.

Svrha diseminacijskih skupova organiziranih u sklopu projekta "Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama" (skr. ICT-AAC, engl. ICT Competence Network for Innovative Services for Persons with Complex Communication Needs) je širem skupu zainteresiranih dionika prikazati rezultate provedbe projekta.

Četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (ERF), Grafički fakultet (GF) i Filozofski fakultet (FF)), u razdoblju ožujak 2013. - ožujak 2015., provode projekt ICT-AAC surađujući s osam organizacija, od čega su tri hrvatske male i srednje kompanije zasnovane na znanju (Degordian, Diversitas IT sustavi i HSM Informatika), a pet profesionalne udruge i institucije koje se bave osobama sa složenim komunikacijskim potrebama (Poliklinika SUVAG Osijek, Centar inkluzivne potpore IDEM, Hrvatska zajednica za Down sindrom, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu i Udruga roditelja OKO). Projekt ICT-AAC je usmjeren na istraživanje i razvoj inovativnih informacijsko-komunikacijskih usluga za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama u Republici Hrvatskoj te prijenos znanja u području potpomognute komunikacije između uključenih akademskih institucija i malih te srednjih poduzeća zasnovanih na znanju. Projektom ICT-AAC se obuhvaćaju djeca, mladi i odrasle osobe uključene u programe njege, odgoja, obrazovanja i rehabilitacije u Republici Hrvatskoj, ponajprije s ciljem izgradnje kompetencijske mreže dionika iz akademske, industrijske te vladine i nevladine domene.

Projekt je u 2013. godini prve svoje rezultate predstavio na dva diseminacijska skupa koji su bili održani u Zagrebu (lipanj 2013. godine) i u Zadru (rujan 2013. godine), dok je treći Diseminacijski skup održan u Osijeku (svibanj 2014. godine). Četvrti, ujedno i završni, Diseminacijski skup se održao u Zagrebu 12. i 13. veljače 2015. godine u Rektoratu te na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završni Diseminacijski skup predstavio je domaćim i inozemnim stručnjacima te široj zainteresiranoj javnosti više od 20 razvijenih usluga i aplikacija, kao i njihovu primjenu u kontekstu rehabilitacije djece i odraslih, ali i u kontekstu obrazovanja.

Saznajte više...

Poziv na radionicu "Djeca s teškoćama u svijetu matematike"

Objavljeno: Utorak, 25. studenog 2014.

Poziv na radionicu 'Djeca s teškoćama u svijetu matematike'

Pozivamo sve zainteresirane da posjete radionicu "Djeca s teškoćama u svijetu matematike" koja će se održati u petak, 28. studenog između 17:30 i 19:00 sati u Galeriji Klovićevi dvori. Radionicu organiziramo u sklopu izložbe Volim matematiku.


O predavaču:

Prof dr. sc. Zrinjka Stančić, članica projektnog tima ICT-AAC, stručnjakinja za višestruke poteškoće: http://www.ict-aac.hr/index.php/hr/tim/fakulteti-unizg/tim-edukacijsko-rehabilitacijskog-fakulteta/zrinjka-stancic


O radionici:

Kada se u redovnoj školi nalaze učenici s teškoćama, najčešće dolazi do nesklada između njihovih razvojnih sposobnosti te sadržaja i didaktičko-metodičkih formi rada, jer su one uglavnom primjerene većini ostalih "prosječnih" učenika. To gotovo uvijek kod učenika s posebnim odgojno obrazovnim potrebama dovodi do teškoća u stjecanju znanja i usporava razvoj njihovih potencijala. Neuspjeh u učenju, uz nepovoljnu klimu i komunikaciju u razredu može negativno djelovati na njihov emocionalni i socijalni razvoj, jer je za svakog učenika važna obrazovna uspješnost i prihvaćanje u razrednoj zajednici i školi. Cilj radionice je osvijestiti doživljaj i teškoće u procesima apstrahiranja i generaliziranja te potrebu prilagodbi u poučavanju.

Održane radionice o korištenju ICT-AAC aplikacija u Splitu i Zadru

Objavljeno: Srijeda, 19. studenog 2014.

Održane radionice o korištenju ICT-AAC aplikacija u Splitu i Zadru

S obzirom na veliku zainteresiranost stručnjaka i šire publike iz Splita i Zadra za područja kojima se bavi ICT-AAC projekt, te na inicijativu gospodina Dragana Lisice (HLD) iz Splita i gospođe Vesne Penjalov (DV Latica) iz Zadra organizirane su još dvije radionice na temu "Primjena aplikacija u okviru projekta ICT AAC". Članovi projektnog tima (Željka Car, Ivan Slivar, Ivana Rašan Sladoljev) su dana 12. studenoga 2014. održali radionicu u Splitu u prostorijama gradske knjižnice Marka Marulića, a sljedeći dan, 13. studenoga u Zadru u prostorijama Znanstvene knjižnice Zadar. Broj sudionika na obje radionice (Split – 60 osoba, Zadar – 105 osoba) bio je iznad svih očekivanja te je potvrđena velika zainteresiranost stručnjaka i šire publike za široku lepezu mogućnosti primjene razvijenih aplikacija te za implementaciju ove vrste projekta.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima na iskazanom interesu te inicijatorima na odličnoj organizaciji samih radionica.

 

Opširnije...

Sudjelovanje na 22. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa

Objavljeno: Utorak, 11. studenog 2014.

Sudjelovanje na 22. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa

U razdoblju od 5. do 8. studenoga 2014. godine održana je 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Kako obrazovanju dodati boju?. Na konferenciji su sudjelovali članovi projekta ICT-AAC. U sklopu simpozija "A kako nam informacijska i komunikacijska tehnologija dodaju boju? Korištenje aplikacija razvijenih u okviru projekta ICT-AAC u radu s djecom" predstavnici projektnih timova iz svih sastavnica predstavili su zadnje rezultate projekta ICT-AAC, pri čemu je održano sljedećih šest izlaganja:

 

  - Nina Pavlin-Bernardić: A kako nam informacijska i komunikacijska tehnologija dodaju boju? Korištenje aplikacija razvijenih u okviru projekta ICT-AAC u radu s djecom

  - Gordana Kuterovac Jagodić, Nina Pavlin-Bernardić, Vesna Vlahović-Štetić: Uloga računalne tehnologije u obrazovanju predškolske i školske djece

  - Andrea Feješ, Jasmina Ivšac Pavliša: Potpomognuta komunikacija iz aspekta rane intervencije

  - Barbara Zagajšek, Jasmina Stošić, Jasmina Frey Škrinjar: Evaluacija primjene ICT edukacijske aplikacije “Prepoznaj pojmove” u radu s djecom s poremećajem iz autističnog spektra

  - Jurica Dolić, Jesenka Pribernik, Lidija Mandić: Principi vizualne kategorizacije grafičkih znakova u sustavima za potpomognutu komunikaciju

  - Jurica Babić, Ivan Slivar, Ivan Šemanjski, Marin Vuković, Željka Car, Vedran Podobnik: Inovativne informacijske i komunikacijske usluge za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama.

Više o izlaganjima možete pronaći ovdje.

 

Održan dan otvorenih vrata projekta ICT-AAC u listopadu 2014.

Objavljeno: Četvrtak, 30. listopada 2014.

Još jedan u nizu događaja održanih u okviru ICT-AAC projekta bio je i „Dan otvorenih vrata projekta“. Isti je događaj po drugi put održan u prostorijama Centra za rehabilitaciju ERF-a (Borongajska cesta 83f). Brojni zainteresirani posjetitelji različitih profila (roditelji, stručnjaci, studenti) imali su priliku upoznati se s primjenom postojećih aplikacija, ali i upoznati nove: Komunikator plus, Pamtilica i Prepoznaj pojmove.

Članovi tima bili su na raspolaganju za savjetovanje o načinima uporabe razvijenih aplikacija iz aspekta potpomognute komunikacije, te za tehničko savjetovanje vezano za uređaje na kojima se aplikacije koriste. Osim toga, zanimljivim predavanjima stručnjaka iz četiri različite institucije, obilježen je Međunarodni mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji.

Opširnije...

Projekt ICT-AAC predstavljen na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

Objavljeno: Ponedjeljak, 20. listopada 2014.

Projekt ICT-AAC predstavljen na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

U srijedu i četvrtak, 15. i 16. listopada 2014. godine, u Boćarskom domu u Zagrebu organizirana je 12. međunarodna izložba inovacija ARCA 2014. Članovi projektnog tima predstavili su ciljeve i dosadašnje rezultate projekta ICT-AAC.

Na izložbi je predstavljano više od 250 inovatora iz Hrvatske i svijeta. Među domaćim izlagačima sudjelovale su mnoge afirmirane tvrtke, kao i udruženja inovatora i samostalni inovatori, među kojima su učenici i studenti, sa zanimljivim rješenjima za gotovo sva područja od energetike, strojogradnje i zaštite okoliša do praktičnih rješenja za svakodnevnu uporabu. Svoja inovativna rješenja predstavili su i mnogi strani izlagači iz 17 zemalja svijeta - Irana, Iraka, Kine, Rusije, Ukrajine, Malezije, itd.

Opširnije...

ICT-AAC na Noći istraživača

Objavljeno: Srijeda, 1. listopada 2014.

U ovogodišnjoj europskoj noći istraživača, među 11 znanstveno – istraživačkih projekata na pozornicama raspoređenim po Avenue Mallu, po prvi puta su sudjelovali i članovi tima ICT-AAC projekta. Kako je cilj događaja na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti istraživanja za društvo u cjelini , bila je to dobra prilika da se istraživači  međusobno bolje upoznaju  i povežu. 

Opširnije...

Održana edukacija u Školi za odgoj i obrazovanje Pula

Objavljeno: Ponedjeljak, 29. rujna 2014.

Članovi projektnog tima Andrea Feješ, Ivan Slivar i Marin Vuković održali su radionicu s temom "Primjena aplikacija u okviru projekta ICT AAC" u Školi za odgoj i obrazovanje u Puli.

Na radionici je sudjelovalo dvadesetak stručnjaka koji su se na taj način bolje upoznali s aplikacijama razvijenim u okviru projekta ICT-AAC. Sudionici radionice - stručnjaci i roditelji - pokazali su veliki interes za razvijene aplikacije, prvenstveno Komunikator+ i Matematički vrtuljak.

Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo organizatorima na iskazanom interesu i organizaciji radionice.

Studijski posjet Phoenix Children's Resource Centru u Londonu

Objavljeno: Ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

Studijski posjet Phoenix Children's Resource Centru u Londonu

U razdoblju od 02. do 05. lipnja 2014. godine u sklopu ICT-AAC projekta, četiri članice ERF-tima boravile su u Phoenix Centru u svrhu dijeljenja iskustva oko uporabe potpomognute komunikacije. Phoenix Centar djeluje u najvećoj općini u Londonu (od ukupno 32) - u Bromley-u, koja obuhvaća populaciju od 310.600 stanovnika, a ima 102 škole i 200 predškolskih ustanova. Phoenix Centar je namijenjen djeci koja imaju teškoće u razvoju, ali i djeci koja su u riziku za nastanak teškoća, Usluge koje nudi uključuju razvojnu, edukacijsku, terapijsku i medicinsku podršku.

Opširnije...

ICT-AAC na 1. međužupanijskoj izložbi inovacija Ivanić-Grad

Objavljeno: Srijeda, 4. lipnja 2014.

ICT-AAC na 1. međužupanijskoj izložbi inovacija Ivanić-Grad

U četvrtak, 29. svibnja 2014. član tima projekta ICT-AAC Jurica Babić predstavio je projekt na 1. međužupanijskoj izložbi inovacija Ivanić-Grad.

Više informacija možete pronaći u izvornoj vijesti objavljenoj na sjedištu weba Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Održana radionica u okviru 10. Kongresa edukacijskih rehabilitatora

Objavljeno: Ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

U veljači ove godine organizirana je edukacija o primjeni rezultata – aplikacija proizašlih iz ICT-AAC projekta. Edukacija je održana u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu. Brojni suradnici iz iste ustanove su iskazali velik interes prema uslugama razvijenim u okviru projekta, a namijenjenim osobama sa složenim komunikacijskim potrebama te su pozvali članove projektnog tima na sudjelovanje na 10.Kongresu edukacijskih rehabilitatora. Svojim aktivnim sudjelovanjem, članovi tima predstavili su projekt s naglaskom na multidisciplinarnu suradnju u području potpomognute komunikacije (Andrea Feješ, mag.logopedije, Multidisciplinarna suradnja – korak dalje za potpomognutu komunikaciju). Sudionicima kongresa pružen je uvid i u teorijski pristup složenih komunikacijskih potreba kao i u klinički rad Laboratorija za potpomognutu komunikaciju. Nadalje, stručnjacima su predstavljeni Tehnološki preduvjeti i mogućnosti ICT-AAC aplikacija (dr.sc.Marin Vuković, Ivan Slivar, mag.ing.). Svi prisutni imali su priliku aktivno sudjelovati u prilagodbi i primjeni mogućnosti koje nude aplikacije razvijene u kontekstu projekta, iskazujući podjednak interes za sve aplikacije.

Kako projekt ima za cilj stvaranje kompetencijske mreže za primjenu potpomognute komunikacije zasnovane na informacijsko - komunikacijskim tehnologijama, tako je iznimno važna suradnja sa svima koji pružaju podršku osobama sa složenim komunikacijskom potrebama. Projekt je do sada predstavljen na nekoliko skupova, a edukacije su održane u nekoliko ustanova, međutim, iznimna nam je čast što smo aktivnim sudjelovanjem upriličili 10. Kongres edukacijskih rehabilitatora.

Radionica o mogućnostima primjene ICT-AAC aplikacija u obrazovanju

Objavljeno: Ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

U Vodicama se, u hotelu Olympia i Osnovnoj školi  Vodice, od 28. do 30. travnja 2014. održala 1. konferencija psihologa u sustavu odgoja i obrazovanja koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje.

Bio je to prvi nacionalni skup psihologa koji rade u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao stručni suradnici i/ ili kao nastavnici psihologije. Glavna tema konferencije bile su kompetencije i ishodi učenja iz djelokruga rada edukacijskih psihologa. Sudjelovalo je 300-tinjak psihologa iz cijele Hrvatske. Plenarna su predavanja održali eminentni profesori, stručnjaci iz područja edukacijske i školske psihologije sa sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Zadru. Osim njih svoja su iskustva i radove izlagali i školski i predškolski psiholozi kroz izlaganja, simpozije, radionice i okrugle stolove.

 

Opširnije...

Projekt ICT-AAC predstavljen na Svjetskom danu svijesti o autizmu

Objavljeno: Petak, 18. travnja 2014.

U srijedu, 16. travnja 2014. godine, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva obilježen je Svjetski dan svijesti o autizmu. Cilj okupljanja bio je podizanje svijesti o autizmu kroz niz predavanja stručnjaka iz Centra za autizam i prezentaciju tehnoloških rješenja za pomoć djeci s autizmom. Tijekom događaja doc. dr. sc. Vedran Podobnik predstavio je ciljeve i dosadašnje rezultate projekta ICT-AAC.

Više o događaju pronađite ovdje.

Održan dan otvorenih vrata projekta ICT-AAC

Objavljeno: Srijeda, 26. ožujka 2014.

Nakon uspješnih promocijskih događaja iz prošle godine, projekt ICT-AAC je 21. ožujka 2014. u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) održao prvi takav događaj u 2014. godini.

Službeni program otvorenih vrata projekta započeo je u 16 sati kada su zainteresirani posjetitelji imali priliku razgovarati s našim članovima s Edukacijsko-rehabitacijskog fakulteta i Filozofskog fakulteta o načinu korištenja aplikacija i potpomognute komunikacije. Razvojni tim projekta ICT-AAC na svom je štandu pružao tehničku podršku vezanu uz ICT-AAC aplikacije te uređaje na kojima se navedene aplikacije mogu koristiti. Dodatno, posjetitelji su imali prilike isprobati prototip web-usluge Komunikatora kojim se upravlja pogledom. Tim projekta ICT-AAC s Grafičkog fakulteta zainteresiranima je pokazao kako napraviti vlastite fotografije za primjenu u ICT-AAC aplikacijama. U sklopu događaja na štandovima su se predstavile i naše suradne udruge.

Saznajte više...

Edukacija u V. osnovnoj školi u Bjelovaru

Objavljeno: Srijeda, 19. ožujka 2014.

Tim stručnjaka V. osnovne škole u Bjelovaru iskazao je interes prema uslugama proizašlim iz ICT-AAC projekta, a namijenjenim osobama sa složenim komunikacijskim potrebama. Kako projekt i njegovi rezultati imaju dobru vidljivost, tako su potrebe za interdisciplinarnim edukacijama izraženije. U tom smislu je u V. osnovnoj školi u Bjelovaru 14. ožujka 2014. održana edukacija za sve stručnjake edukacijsko – rehabilitacijskog profila. Stručnjacima su predstavljeni tehnološki preduvjeti i mogućnosti ICT-AAC aplikacija (dr.sc.Marin Vuković, Ivan Slivar, mag.ing., Ivan Šemanjski, mag.ing.) kao i uvid u teorijski pristup složenih komunikacijskih potreba te klinički rad Laboratorija za potpomognutu komunikaciju (Potpomognuta komunikacija iz aspekta intervencije, Andrea Feješ, mag.logopedije). Budući da projekt ima za cilj stvaranje kompetencijske mreže za primjenu potpomognute komunikacije zasnovane na informacijsko - komunikacijskim tehnologijama, suradnja sa svima koji pružaju podršku osobama sa složenim komunikacijskim potrebama izuzetno je važna. Svi sudionici imali su priliku isprobati aplikacije razvijene u okviru projekta ICT-AAC te aktivno sudjelovati u primjeni mogućnosti koje nude.

 

Održana edukacija u COO Tomislav Špoljar u Varaždinu

Objavljeno: Srijeda, 5. ožujka 2014.

Podizanjem svijesti o novim aplikacijama razvijenim u okviru projekta ICT-AAC raste interes za primjenom aplikacija ali i potreba za edukacijom korisnika i stručnjaka. Stoga je jedna od nekoliko planiranih edukacija održana u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu u petak, 28. veljače 2014. Članovi projektnog tima pružili su uvid u teorijski pristup složenih komunikacijskih potreba kao i u klinički rad Laboratorija za potpomognutu komunikaciju (Potpomognuta komunikacija iz aspekta intervencije, Andrea Feješ, mag.logopedije). Također, stručnjacima su predstavljeni tehnološki preduvjeti i mogućnosti ICT-AAC aplikacija (dr.sc.Marin Vuković, Jurica Babić, mag.ing., Ivan Šemanjski, mag.ing.).

Saznajte više...

Radionica u COOR Križevci

Objavljeno: Subota, 11. siječnja 2014.

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Križevcima članovi projektnog tima Ivan Slivar i Marin Vuković održali su radionicu s temom "Primjena aplikacija u okviru projekta ICT AAC"”. Na radionici je sudjelovalo četrdesetak stručnjaka s koprivničkog, đurđevačkog i križevačkog područja koji su se na taj način bolje upoznali s aplikacijama razvijenim u okviru projekta ICT-AAC. Sudionici radionice pokazali su veliki interes za razvijene aplikacije, prvenstveno e-Galeriju i Komunikator.

Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci na iskazanom interesu i organizaciji radionice.

Više o radionici možete pročitati u prilogu portala Križevci.info.

Posjet URI Soča

Objavljeno: Petak, 27. prosinca 2013.

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Republike Slovenije - Soča je krajem studenog ugostio dvanaest predstavnika sve četiri partnerske institucije koje sudjeluju na projektu ICT-AAC (29. studenog 2013.). Uporabu potpomognute komunikacije u okviru instituta su predstavile tri logopedinje koje su zaposlene na Dječjem odjelu odnosno na Odjelu za rehabilitaciju pacijenata koji su imali moždani udar.

Više o posjetu pročitajte u prilogu koji je pripremila doc. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša. 

Studijski posjet IRCyN Laboratory Nantes

Objavljeno: Ponedjeljak, 23. prosinca 2013.

U svrhu produbljivanja znanja iz područja kvalitete korisničkog doživljaja u komunikaciji osoba sa kompleksnim komunikacijskim potrebama posjetili smo Image and Video-Communication grupu (IVC), jednu od istraživačkih grupa Sveučilišta u Nantesu, IRCCyN.

Potpuni izvještaj posjeta koji je priredila prof. dr. sc. Jesenka Pibernik možete preuzeti ovdje.

ICT-AAC u posjetu Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec

Objavljeno: Nedjelja, 8. prosinca 2013.

Članovi ICT-AAC projektnog tima posjetili su Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec u okviru fokus grupe gdje su raspravljali o postojećim dostupnim aplikacijama za rad s osobama s teškoćama u razvoju, o potrebnim načinima prilagodbe postojećih , ali i izradi novih aplikacija primjerenih hrvatskom govornom području i kulturalnom kontekstu.

Izvornu vjest možete pogledati na sjedištu weba Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Održana Prva otvorena vrata projekta ICT-AAC

Objavljeno: Ponedjeljak, 11. studenog 2013.

U subotu, 9. studenog 2013. godine u razdoblju 10-13 sati, održana su „Prva otvorena vrata projekta ICT-AAC“ u prostorijama Centra za rehabilitaciju ERF-a (Borongajska cesta 83f, Zagreb) u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa na Borongaju. Pedesetak posjetitelja zainteresiranih za problematiku potpomognute komunikacije su se ovim putem osobno upoznali s razvijenim aplikacijama te savjetovali s logopedima i rehabilitatorima o načinu njihovog korištenja.

„Druga otvorena vrata projekta ICT-AAC“ će se održati 12. prosinca 2013. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3, Zagreb). 

U nastavku obavijesti se nalazi nekoliko slika sa samoga događaja.

Saznajte više...

Inovativne informacijsko-komunikacijske usluge za djecu najranije dobi u Zadru

Objavljeno: Četvrtak, 3. listopada 2013.

Među osobama sa složenim komunikacijskim potrebama koje ne mogu komunicirati na uobičajeni način su nerijetko i djeca najranije dobi koja zbog različitih uzroka ne mogu utjecati na svoju okolinu putem govora. Upravo iz tog razloga su u okviru Trećeg hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu (Zadar, 26-28. rujna 2013) održana i dva događaja kojima se javnost imala prilike upoznati s projektom „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ (skr. ICT-AAC, engl. ICT Competence Network for Innovative Services for Persons with Complex Communication Needs). Cilj ovog međunarodnog simpozija je bio usmjeren na značaj timskog pristupa i suradnju među različitim stručnjacima, ali isto tako i na prikaznovih usluga među kojima su i visokotehnološka rješenja koja mogu unaprijediti komunikaciju između najmlađih korisnika i njihovog okružja.

Saznajte više...

Studijski posjet Savjetovalištu za potpomognutu komunikaciju u okviru Sveučilišta u Kölnu

Objavljeno: Srijeda, 18. rujna 2013.

U razdoblju od 8. do 11. rujna 2013.  organizirano je upoznavanje Savjetovališta za potpomognutu komunikaciju u Kölnu (Beratungszentrums für Unterstützte Kommunikation). Tim projekta su predstavljale tri članice projekta s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i jedan član s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Savjetovalište se nalazi u urbanoj četvrti Kölna, u blizini brojnih sveučilišnih klinika i fakulteta te djeluje od 2008. godine. Osnivač Savjetovališta je prof. Jens Boenisch koji dolazi s  Fakulteta društvenih znanosti, te je rad Savjetovališta započeo u okviru projekta na temu potpomognute komunikacije. Trenutno u Savjetovalištu rade četiri osobe. Rad Savjetovališta objedinjuje stručne i istraživačke aktivnosti.

Saznajte više...