Objavljena nova ICT-AAC aplikacija Čuj SVEmir!

Objavljeno: Utorak, 12. prosinca 2023.

ICT-AAC Čuj svemir

Objavljena je nova ICT-AAC aplikacija - Čuj SVEmir!

Aplikacija ICT-AAC Čuj SVEmir! namijenjena je djeci svih razvojnih dobi za poticanje razvoja slušanja i jezičnih vještina pomoću zvukovnih podražaja.

Slijedite svemirce Juricu i Laru u otkrivanju svemira! Istražite koji se sve zvukovi kriju oko nas, naučite postavljati odgovarajuća pitanja i usvojite nove riječi iz osam različitih kategorija.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store za Android uređaje, a uskoro će biti dostupna i za iOS uređaje.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje: POVEZNICA.

Objavljena nova ICT-AAC aplikacija Zanimalica

Objavljeno: Utorak, 4. srpnja 2023.

ICT-AAC Zanimalica

Objavljena je nova ICT-AAC aplikacija - Zanimalica!

Aplikacija ICT-AAC Zanimalica namijenjena je djeci s poremećajem iz spektra autizma i intelektualnim teškoćama, ali i djeci urednog razvoja za olakšano ovladavanje novim pojmovima vezanim uz zanimanja ljudi. Uključuje 40 zanimanja koja su opisana pričama tekstom, piktogramima i zvukom. Cilj je naučiti igrače nazive zanimanja, čemu ta zanimanja služe, gdje nalazimo osobe koje se bave tim zanimanjima i zašto su ta zanimanja važna za samog igrača.

Igra je podijeljena na dva dijela: usvajanje novih znanja o zanimanjima i provjera znanja o zanimanjima. Otvaranjem glavnog izbornika korisnik ima mogućnost odabira između kategorija Pričaj mi priču, Pronađi osobu i Pronađi mjesto. Pričaj mi priču kao cilj ima učenje, dok Pronađi osobu i Pronađi mjesto kao cilj imaju provjeru usvojenog znanja.

Usvajanje novih znanja će biti ostvareno u obliku multimedijske enciklopedije o zanimanjima. Svako zanimanje sadržava nekoliko edukacijskih multimedijskih priča. Svaka priča potkrijepljena je tekstom, zvukom i slikama.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store za Android uređaje, a uskoro će biti dostupna i za web.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje: POVEZNICA.

Objavljena nova ICT-AAC aplikacija Gibalica

Objavljeno: Četvrtak, 8. rujna 2022.

ICT-AAC Gibalica

Objavljena je nova ICT-AAC aplikacija - Gibalica!

Aplikacija ICT-AAC Gibalica je aplikacija čiji je cilj potaknuti tjelesne aktivnosti ljudi. Specifično, aplikaciju je moguće prilagoditi putem opcija pristupačnosti za širok skup korisnika.

Ciljani korisnici su ljudi koji bi se željeli:

- baviti osnovnim tjelesnim aktivnostima,

- poboljšati orijentaciju lijevo-desno,

- zabaviti igrajući igre kao što su "Dan-noć" i "Plesanje".

Glavna značajka aplikacije je detekcija korisnika i njegovog položaja (npr. položaj glave, ruku, nogu, torza...) koristeći sliku iz kamere uređaja kao ulaz. Mobilni uređaj detektira korisnika od glave do pete te na osnovu tih informacija razlučuje je li korisnik ispravno napravio vježbu.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store za Android uređaje.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje: POVEZNICA.

Aplikacija je razvijena u sklopu ERASMUS+ projekta INNOSID (Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za poboljšanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom). Više o projektu pronađite na sljedećoj poveznici: Projekt INNOSID.

Objavljena Android verzija aplikacije Mala Glaskalica

Objavljeno: Četvrtak, 25. kolovoza 2022.

ICT-AAC Mala Glaskalica

Od sada je aplikacija ICT-AAC Mala Glaskalica dostupna i za Android uređaje!

Možete ju preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store.

Aplikacija ICT-AAC Mala Glaskalica pomaže pri savladavanju fonološke svjesnosti koja predstavlja jednu od osnovnih predvještina čitanja. U tom smislu uključuje prepoznavanje prvog, zadnjeg ili svih glasova riječi. Kako bi se omogućilo postepeno učenje, aplikacija zadatke razlikuje prema složenosti riječi.

Ukupno, korisnici imaju na raspolaganju šest mogućih „težina” igre u okviru kojih pogađaju glasove na više od 165 odabranih riječi. Uz svaku zadanu riječ korisnicima se prikazuje sličica koja predstavlja pojam koji odgovara zadanoj riječi. Omogućeno je i izgovaranje cijele riječi kao i slovkanje riječi glas po glas.

 

 

Objavljena nova verzija aplikacije ICT-AAC Glaskalica!

Objavljeno: Ponedjeljak, 18. srpnja 2022.

Objavljena Android verzija aplikacije Glaskalica

Objavljena je nova verzija aplikacije ICT-AAC Glaskalica te je od sada dostupna i za pametne telefone i za tablet uređaje.

ICT-AAC Glaskalica pomaže pri savladavanju fonološke svjesnosti koja predstavlja jednu od osnovnih predvještina čitanja. U tom smislu uključuje prepoznavanje prvog, zadnjeg ili svih glasova riječi. Kako bi se omogućilo postepeno učenje, aplikacija zadatke razlikuje prema složenosti riječi. Ukupno, korisnici imaju na raspolaganju šest mogućih ”težina” igre u okviru kojih pogađaju glasove na više od 200 odabranih riječi. Uz svaku zadanu riječ korisnicima se prikazuje sličica koja predstavlja pojam koji odgovara zadanoj riječi. Omogućeno je i izgovaranje cijele riječi kao i slovkanje riječi glas po glas.

Aplikaciju možete preuzeti ovdje za Android uređaje, a verzija za iOS uređaje će također biti uskoro dostupna!

Objavljena nova verzija aplikacije za financijsko opismenjavanje Kuna

Objavljeno: Četvrtak, 14. srpnja 2022.

Kuna

Suradnja između Studentske udruge „Ekonomska klinika“ pri Ekonomskom fakultetu i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu nastavila se i u ovoj akademskoj godini. Rezultat je nova verzija aplikacije Kuna za Android i iOS uređaje nadograđena s kalkulatorom popusta i kreditnim kalkulatorom, pojmovnikom te novim kategorijama u Kvizu. 

Cilj aplikacije Kuna je edukacija i podizanje svijesti građana o važnosti financijske pismenosti u suvremenom društvu. Učenjem i prepoznavanjem osnovnih financijskih pojmova i kretanja, pojedinci usvajaju znanja i vještine koje im pružaju kompetencijske prednosti kod zapošljavanja, uče kako bolje upravljati vlastitim budžetom, te se bolje snalaze u turbulentnom svijetu financija.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store i App Store.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje

Objavljena nova aplikacija ICT-AAC Ćiribu Ćiriglas

Objavljeno: Petak, 8. srpnja 2022.

ICT-AAC Ćiribu Ćiriglas

Aplikacija Ćiribu Ćiriglas namijenjena je djeci svih uzrasta za poticanje fonoloških sposobnosti, slušne diskriminacije, (pred)vještina čitanja i pisanja te uvježbavanje pravilne artikulacije pojedinih glasova. Prilagodite postavke aplikacije ovisno o vještini koju želite uvježbavati i prepustite djetetu da bude čarobnjak koji razvrstava simbole prema glasu kojeg taj simbol sadrži.

Kako bi se omogućilo postepeno učenje, aplikacija sadrži 4 razine težine (ciljani glas je na početku riječi, na kraju riječi, u sredini riječi ili u bilo kojoj poziciji u riječi). Uvježbavajte slušnu diskriminaciju glasova, automatizirajte pravilan izgovor, jačajte vještine fonološke svjesnosti i čitanja, a uz papir i olovku vježbajte vještinu pisanja. U pauzama od uvježbavanja zaigrajte uvijek zabavnu igru parova i učvrstite novostečeno znanje.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store za Android uređaje dok je verzija za Apple uređaje dostupna iz internetske trgovine aplikacijama App Store.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati na stranici s aplikacijama ako odaberete Ćiribu Ćiriglas u izborniku s aplikacijama za pojedinu platformu (iOS, Android).

 

Objavljena nova aplikacija Endo-učilica!

Objavljeno: Četvrtak, 11. studenog 2021.

Endo-učilica

ICT-AAC tim nastavlja trend multidisciplinarne suradnje, a to dokazuje i novo objavljena aplikacija Endo-učilica koja je razvijena u suradnji sa Stomatološkim fakultetom i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Nove tehnologije omogućuju brojne inovativne metode učenja koje uz one tradicionalne vode do novog iskustva u procesu stjecanja specifičnih znanja i vještina vezanih uz određena područja. Očekujemo da će atraktivan sadržaj ove aplikacije (koji pokriva problematiku endodontskog liječenja zuba) dodatno motivirati studente stomatologije na učenje, ali i zainteresirati ih za samoinicijativno istraživanje i produbljivanje znanja u ovom specifičnom i vrlo izazovnom području.

Aplikacija je dostupna za operacijske sustave Android i iOS te ju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store i App Store.

Više o aplikaciji možete pročitati ovdje

Objavljene nove verzije aplikacije ICT-AAC Susretnica

Objavljeno: Utorak, 2. studenog 2021.

ICT-AAC Susretnica

Aplikacija Susretnica proširena je novim scenarijima! U novim igrama avatari se susreću s različitim situacijama u vlaku, poslovnici telekom operatora i poslovnici pošte te se mogu odigrati u sklopu dvije nove igre – “Idem na posao” i “Idem u poštu”.

Susretnica je aplikacija kojoj je cilj podići svijest o ispravnom pristupanju osobama s različitim tipovima invaliditeta. Uz različite scenarije, korisnike se želi uputiti na inicijaciju komunikacije pitanjima “Trebate li pomoć?” i “Kako Vam mogu pomoći?”. Učenje u aplikaciji je ostvareno u obliku svojevrsnog kviza i animacija koje aplikaciju čine dinamičnom. Uz to, u aplikaciju su ugrađene opcije pristupačnosti - promjena fonta, povećavanje zaslona te opcija Naracije koja simulira rad čitača zaslona i koja je dostupna u Web verziji aplikacije.

U razvoj Susretnice bili su uključeni članovi udruga osoba s invaliditetom te su aplikacijom obuhvaćene svakodnevne situacije koje su nastale temeljem njihovih iskustava.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store za Android uređaje dok verziju za iOS uređaje možete preuzeti putem trgovine App Store.

Aplikaciju možete pokrenuti i putem internetskih preglednika putem sljedeće poveznice: POVEZNICA.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati na stranici s aplikacijama ako odaberete Susretnicu u izborniku s aplikacijama za pojedinu platformu (iOS, Android, Web).

 

Objavljena web verzija aplikacije ICT-AAC Vremenski vrtuljak

Objavljeno: Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.

Objavljena nova aplikacija Vremenski vrtuljak

Aplikacija ICT-AAC Vremenski vrtuljak od sada je dostupna i za internetske preglednike!

Već početkom formalnog školovanja najmlađi se učenici u okviru predmeta priroda i društvo kroz različite nastavne jedinice osposobljavaju za snalaženje u vremenu. Imenovanje godišnjih doba, dana u tjednu i mjeseci u godini kao i prepoznavanje njihovog točnog redoslijeda kompetencije su koje učenici stječu tijekom prvog odnosno drugog razreda osnovne škole. U svakodnevnom životu često se oslanjamo na različite oblike vizualne podrške pomoću kojih organiziramo svoje vrijeme i obaveze u danu, tjednu, mjesecu (planeri, podsjetnici, e-kalendari). Navedeno je motivacija za razvoj aplikacije Vremenski vrtuljak koja na zabavan i interaktivan način povezuje upoznavanje s različitim aspektima vremena i opisane ishode. Najvažniji element aplikacije su grafički simboli koji su osmišljeni na način da asociraju na pojam kojeg označavaju (npr. rujan je predstavljen grozdom) i time vizualno podržavaju usvajanje novih pojmova. Vremenski vrtuljak je namijenjen kako djeci tipičnoga razvoja tako i djeci koja imaju različite teškoće (specifične teškoće učenja, teškoće u razvoju).

Aplikaciju možete pokrenuti u internetskom pregledniku sa sljedeće poveznice: POVEZNICA.

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati ovdje.

Objavljena aplikacija ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica za iOS uređaje

Objavljeno: Ponedjeljak, 21. prosinca 2020.

ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica

Objavljena je aplikacija ICT-AAC Jezično-govorna vježbalica i za iOS uređaje. Ova aplikacije namijenjena je odraslim osobama sa složenim komunikacijskim potrebama, prvenstveno osobama s afazijom. Malobrojne su aplikacije na hrvatskome jeziku koje su dostupne osobama s afazijom. Rješavajući zadatke iz područja orijentacije u prostoru i vremenu, jezičnog razumijevanja i čitanja, osobe s afazijom imaju priliku jačati pojedine aspekte kognitivnih te jezično-govornih vještina. Aplikaciju je moguće koristiti u različitim kontekstima (npr. s logopedom u sklopu logopedske terapije ili individualno u kućnom okruženju). 

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama App Store, a više o upotrebi aplikacije možete pročitati na sljedećoj poveznici: POVEZNICA.

 

Objavljena nova aplikacija ICT-AAC Susretnica

Objavljeno: Četvrtak, 3. prosinca 2020.

ICT-AAC Susretnica

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Susretnica, dostupna za uređaje s operacijskim sustavima Android i iOS te za web preglednike.

Aplikacija Susretnica osmišljena je u svrhu podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s različitim tipovima invaliditeta, a razvijena je kao rezultat suradnje FER-a i HAKOM-a na projektu "Pristupačnost mobilnih aplikacija i povećanje društvene svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom".

Ljudi često u želji da pomognu osobi s invaliditetom, zbog krivog pristupa dovedu ne samo osobu s invaliditetom u neugodan položaj, već i sebe, nakon čega se loše osjećaju te odustaju u budućim situacijama uopće pristupiti osobi s invaliditetom. Stoga je svrha ove aplikacije upravo prikazati na praktičnim i životnim primjerima što je ispravno u ovom kontekstu. Aplikacija je razvijena u suradnji s udrugama čiji su članovi osobe s različitim tipovima invaliditeta, a u samoj aplikaciji su obuhvaćene različite svakodnevne situacije (npr. čekanje na kolodvoru, ulazak u dizalo, prelazak raskrižja, parkiralište itd.) u kojima se često javlja potreba za inicijacijom komunikacije. Vrlo često osobe koje žele pomoći odmah kreću u akciju, bez da uopće pitaju osobu s invaliditetom treba li joj pomoć i želi li uopće pomoć, što je prva i osnovna stvar na koju se žele uputiti korisnici ove aplikacije.

Aplikacija je također i pristupačna, odnosno ugrađene su određene prilagodbe poput opcije koja simulira rad čitača zaslona, promjene fonta i zumiranja.

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store dok verziju za Apple uređaje možete preuzeti putem trgovine App Store.

Aplikaciju možete pokrenuti i putem internetskih preglednika putem sljedeće poveznice: POVEZNICA.

Više o načinu upotrebe aplikacije možete pročitati na stranici s aplikacijama ako odaberete Susretnicu u izborniku s aplikacijama za pojedinu platformu (iOS, Android, Web).

Objavljena nova ICT-AAC aplikacija - KuhARica!

Objavljeno: Ponedjeljak, 23. studenog 2020.

Kuharica

Aplikacija ICT-AAC KuhARica razvijena je u okviru projekta INNOSID

Ova aplikacija zamišljena je kao virtualna kuharica koja ima funkcionalnosti pregleda, stvaranja i uređivanja interaktivnih recepata, te igre u proširenoj stvarnosti (AR-u). Recepti sadrže odgovarajuće sastojke i pribor, kao i korake s opisanim radnjama potrebnim za kuhanje jela. Simbole koji se koriste za sastojke, alate i korake moguće je fotografirati ili odabrati između simbola iz postojećih recepata ili galerije uređaja.

Aplikacija ima dvije igre temeljene na AR-u koje korisnici mogu igrati ako njihov uređaj podržava AR usluge. Obje igre uključuju skeniranje AR markera koji se mogu preuzeti iz aplikacije i isprintati. Unutar igre "Uči" korisnik može skenirati AR marker i saznati zanimljive činjenice o skeniranom sastojku. Unutar igre "Traži" korisnik mora pronaći sastojak čiji se naziv nalazi na zaslonu. Kada se skenira točan AR marker za određeni sastojak, 3D model sastojka će se pojaviti na markeru.

Aplikacija ima podršku za engleski i hrvatski jezik, a možete ju instalirati sa sljedeće poveznice: ICT-AAC KuhARica na Play Storeu.

Detaljne upute kako koristiti aplikaciju možete pronaći unutar aplikacije ili na sljedećoj poveznici (na engleskom jeziku): Upute za korištenje

Objavljena nova aplikacija Lozinka!

Objavljeno: Ponedjeljak, 26. listopada 2020.

ICT-AAC Lozinka

Objavljena je nova aplikacija ICT-AAC Lozinka, dostupna putem web preglednika.

Osim što je ova aplikacija vizualno atraktivna, sadržajno i smisleno je vrlo korisna za djecu. Iako potpuna sigurnost danas ne postoji, ova aplikacija nas na zanimljiv način može naučiti kako kreirati sigurnu lozinku! Cilj je kroz igru testirati koliko je lozinka jaka, ojačati sposobnosti za pamćenje lozinke, ali uz to, ova aplikacija pruža i mogućnost za generiranje sigurne lozinke. Aplikacija se sastoji od kviza, testera i generatora lozinke. Stoga, odigrajte kviz, testirajte svoju lozinku, generirajte onu koja je sigurna i budite zaštićeni!

Aplikaciju isprobajte putem web preglednika na poveznici: Lozinka.