Predstavljene dvije nove ICT-AAC aplikacije za web uređaje razvijene u suradnji s CROZ-om!

Objavljeno: Petak, 3. ožujka 2023.

e-galerija

Nove web-aplikacije, ICT-AAC e-Galerija i Kvizaš, predstavljene su u četvrtak, 2.3.2023., na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Na događaju su sudjelovali dionici sa Sveučilišta u Zagrebu, iz industrije te suradničkih udruga. Uvodni dio programa obuhvatio je upoznavanje s Kompetencijskom mrežom ICT-AAC te iskustvima multidisciplinarne suradnje i primjene aplikacija u praksi. U središnjem dijelu događaja predstavljene su nove dvije aplikacije koje su odraz sad već kontinuirane suradnje stručnjaka ICT-AAC tima i tvrtke CROZ. Krešimir Musa, direktor konzultantskih i implementacijskih usluga CROZ-a, istaknuo je osnovnu ideju iza dugogodišnje uspješne suradnje sa stručnjacima ICT-AAC tima nakon čega su detaljnije prikazane funkcionalnosti web e-Galerije te Kvizaša. Na kraju službenog dijela događaja, Jurica Babić, ambasador za uključivost i raznolikost, objasnio je ulogu programa Erasmus+ u stvaranju jednakih mogućnosti za sve s posebnim naglaskom na prezentaciju projekata INNOSID i Play2Green.

Opširnije...

Završnica projekta INNOSID u Budimpešti

Objavljeno: Petak, 16. rujna 2022.

Tangram innosid logo

Završnica projekta INNOSID (Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za poboljšanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom) održana je od 29. do 30. kolovoza u Budimpešti. Na završnom sastanku sudjelovali su svi članovi konzorcija kojeg čini 6 institucija višeg obrazovanja iz Hrvatske (uključujući članove Laboratorija ICT-AAC s FER-a i Sveučilišta u Dubrovniku), Španjolske, Francuske, Portugala i Mađarske te jedna nevladina organizacija (Hrvatska zajednica za Down sindrom). Na sastanku smo se reflektirali na ključne aktivnosti i rezultate projekta te smo raspravili o budućim daljnjim suradnjama.

Također, prezentirana je nova aplikacija ICT-AAC Gibalica, dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, a koja služi za poticanje fizičke aktivnosti u svrhu povećanja motoričkih vještina krajnjih korisnika.

Ovom prilikom zahvaljujemo svim članovima koji su sudjelovali na projektu i doprinijeli uspješnom privođenju ovog ERASMUS+ projekta kraju.

Opširnije...

Nastavljena suradnja OmoLaba i Laboratorija ICT-AAC

Objavljeno: Četvrtak, 15. srpnja 2021.

EU logo

Još jedna suradnja OmoLaba i stručnjaka Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu iz Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju pod vodstvom prof. dr. sc. Željke Car i izv. prof. dr. sc. Marina Vukovića završava se 15. srpnja 2021.

Projekt pod nazivom “Podrška čitanju kroz nove tehnologije” usmjeren je na usavršavanje i dodavanje funkcionalnosti novog proizvoda koji sada ulazi u fazu testiranja. Novi proizvod kombinira tehnologiju mjerenja pokreta oka i čitanja u svrhu odabira optimalnog čitalačkog okruženja, a usmjeren je na pomoć osobama s teškoćama čitanja.

Više o projektu “Podrška čitanju kroz nove tehnologije” financiranom iz EU fonda za regionalni razvoj možete pročitati na sljedećoj poveznici koja vodi na stranicu OmoLaba.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj 

Projekt „Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda 2″ financiran iz EU fonda za regionalni razvoj

Objavljeno: Srijeda, 3. ožujka 2021.

EU logo

U srijedu 3. ožujka 2020. završena je provedba aktivnosti projekta “Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda – 2”, čiji je korisnik tvrtka OmoLab komunikacije d.o.o. Projekt je proveden u suradnji sa stručnjacima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju pod vodstvom prof. dr. sc. Željke Car i izv. prof. dr. sc. Marina Vukovića.

Splitsko-zagrebački startup OmoLab usmjeren je na razvoj alata za pomoć pri čitanju osoba s disleksijom i teškoćama čitanja. Osim fonta i mobilne aplikacije, razvili su i inkluzivni widget, softverski dodatak uz kojeg web stranice postaju pristupačne svima koji inače teško čitaju njihov sadržaj. Također, nedavno je izašla i nova verzija Omoguru ekstenzije za web preglednike uz koju je svakodnevno pretraživanje i čitanje online ugodnije.

Ova dva proizvoda spadaju u područje digitalne pristupačnosti, relativno nove teme na hrvatskom webu. Treba se uzeti u obzir da u Hrvatskoj više od petine populacije teže čita sadržaj prezentiran online te da bi sve tvrtke koje na taj način komuniciraju sa svojim korisnicima trebale paziti na prikaz svog sadržaja na webu.

Projekt “Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda – 2” je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 107,14 tisuća kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 75 tisuća kuna.

“Ovo je već drugi takav projekt u sklopu poziva ‘Inovacijski vaučeri za MSP-ove’ koji je OmoLab proveo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Jako smo zadovoljni suradnjom sa stručnjacima s FER-a. Posebno nas se dojmilo uključivanje studenata koji su u projekt donijeli neke nove poglede i rješenja za naše ideje”, rekao je Petar Reić, direktor OmoLaba.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj 

Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" dobitnik je PMI-ovog strukovnog priznanja ˝Projekt godine˝

Objavljeno: Četvrtak, 12. studenog 2020.

Strukovno priznanje Projekt godine

Priznanje za „Projekt godine“ strukovno je priznanje koje PMI Hrvatska dodjeljuje projektu koje odlikuju pozitivan utjecaj na društvo, najbolji rezultati te ispunjenje svih postavljenih ciljeva. Priznanje je uručeno voditeljici projekta prof. dr. sc. Željki Car.

Nagrađeni projekt “Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom” rezultat je dugogodišnje suradnje Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a). Trajao je od ožujka do prosinca 2019. godine, a glavni rezultati projekta su prototip pristupačnog web-sjedišta na kojem se nalaze informacije o specifičnim ponudama telekom-operatora za osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi i mlade, metodologija za razvoj pristupačnog sjedišta weba (Poveznica na metodologiju) koja je predstavljena na skupu u Osijeku pod nazivom "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu" čija je organizacija također jedan od rezultata ovog projekta.

Više o projektu pogledajte na sljedećem videu: Projekt suradnje HAKOM-a i FER-a: Pristupačno web sjedište za osobe s invaliditetom.

Iva Topolovac, Željka Car, Ivana Rašan i Matea Žilak 

Objavljena Metodologija za razvoj pristupačnog sjedišta weba

Objavljeno: Petak, 7. veljače 2020.

Ikona za otvaranje alatne trake s opcijama pristupačnosti

Objavljena je Metodologija za razvoj pristupačnog sjedišta weba nastala u okviru projekta “Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom” kao rezultat suradnje Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti HAKOM tijekom 2019. godine.

Cilj metodologije je prenijeti znanja o konkretnim potrebama korisnika u Hrvatskoj s obzirom na pristupačnost weba i načinima implementacije koja su stečena tijekom istraživanja provedenih u okviru projekta svima koji žele poboljšati pristupačnost postojećeg web-sjedišta ili razviti novo web-sjedište bez barijera za korisnike.

Metodologija se zasniva na općenitim smjernicama Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG) i predstavlja nadogradnju s konkretnim primjerima i zaključcima nastalim na temelju provedenih istraživanja potreba korisnika pristupačnog web-sjedišta.

 

Metodologiju u PDF obliku možete preuzeti klikom na sljedeću poveznicu: Metodologija u PDF obliku.

Grafički prikaz metodologije za razvoj pristupačnog sjedišta weba prikazan je na slici ispod.

Grafički prikaz metodologije 

Održan inicijalni sastanak projekta INNOSID

Objavljeno: Ponedjeljak, 16. prosinca 2019.

Inicijalni sastanak projekta INNOSID (Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za poboljšanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom) održan je 4. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na sastanku su sudjelovali svi članovi konzorcija kojeg čini 6 institucija višeg obrazovanja te jedna nevladina organizacija iz domene osoba s invaliditetom iz 5 Europskih zemalja (Hrvatske, Španjolske, Francuske, Portugala i Mađarske). Na sastanku su razmatrane aktivnosti prve godine projekta te su donesene odluke o sljedećim koracima potrebnim za uspješnu realizaciju projekta.

Opširnije...

U suradnji HAKOM-a i FER-a održan treći skup "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu"

Objavljeno: Četvrtak, 17. listopada 2019.


Kao nastavak suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) organiziran je treći skup Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu koji je održan 10. listopada 2019. u Osijeku. Suradnjom na projektu povezani su predstavnici telekom operatora i predstavnici osoba s invaliditetom u cilju poboljšanja kvalitete njihovih života.

Na skupu je predstavljen prototip pristupačnog sjedišta weba (http://usluge.ict-aac.hr/pristupacni-web-2/) u čijem razvoju i evaluaciji su sudjelovali krajnji korisnici (osobe s invaliditetom, mladi i osobe starije životne dobi) te je najavljena metodologija za razvoj pristupačnog web-sjedišta koja će vjerujemo biti iznimno korisna budući da prema Zakonu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, sva tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave, moraju do 23. rujna 2020. prilagoditi svoje mrežne stranice osobama s invaliditetom.

Govornici na skupu su bili predstavnici udruga: Danijel Balažić (Udruga paraplegičara i tetraplegičara UPIT - Osijek), Stojan Bjelajac (Športska udruga slijepih Svjetlost Osijek), Dina Ivas (Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije Ugniž Pula), Denis Marijon (Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom Savez Sumsi) te Gordana Glibo (Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja Centar UP2DATE). Osim njih, na skupu su govorili i predstavnici telekom operatora: A1 Hrvatska (Andreja Garcin), Iskon (Dražen Mioč), Optima Telekom (Iva Dragić), Tele2 Hrvatska (Irena Beđik) te Hrvatski Telekom (Neven Alujević Grgas), koji su iznijeli na koji način oni doprinose pristupačnosti.

Opširnije...

Nastavak aktivnosti na projektu suradnje u području razvoja digitalnog uključivog društva

Objavljeno: Petak, 30. kolovoza 2019.

Temeljem provedenih istraživanja i aktivnosti u prvoj fazi projekta "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom", u drugoj fazi projekta definirane su promjene koje je potrebno izvršiti na pristupačnom web-sjedištu u svrhu njegovog poboljšanja i povećanja stupnja pristupačnosti. U tijeku su aktivnosti projekta čiji je cilj doraditi pristupačno web-sjedište u smislu implementacije zahtjeva definiranih od strane krajnjih korisnika sukladno tehničkim mogućnostima. Sljedeći korak nakon implementacije je prikupljanje povratnih informacija od strane krajnjih korisnika za drugu dorađenu verziju pristupačnog sjedišta weba.

Opširnije...

U tijeku istraživanja na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom"

Objavljeno: Četvrtak, 20. lipnja 2019.

Početna stranica pristupačnog weba

U tijeku su istraživanja na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" koji se nastavlja već drugu godinu zaredom, a koji je započeo zahvaljujući suradnji između članova Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju ICT-AAC (Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti HAKOM-a.

Opširnije...

U suradnji HAKOM-a i FER-a održan okrugli stol na temu "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu"

Objavljeno: Utorak, 5. prosinca 2017.


U organizaciji HAKOM-a i FER-a održan je 29. 11.2017. okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“, koji je okupio predstavnike udruga za osobe s invaliditetom, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, operatora i drugih institucija.

Opširnije...

Obranjen doktorski rad iz područja potpomognute komunikacije!

Objavljeno: Petak, 13. listopada 2017.

S posebnim zadovoljstvom objavljujemo kako je Ivan Vučak, mag. ing., uspješno obranio doktorski rad pod naslovom:

"Informacijska i komunikacijska uslužna platforma za potpomognutu komunikaciju".

Opširnije...

Čestit Božić i sretna 2017. godina!

Objavljeno: Četvrtak, 22. prosinca 2016.

Čestit Božić i sretnu 2017. godinu žele vam članovi ICT-AAC-a!

Projektnom timu ICT-AAC dodijeljena Nagrada za projekt godine

Objavljeno: Četvrtak, 17. studenog 2016.

PMI je vodeća svjetska neprofitna udruga stručnjaka za upravljanje projektima, programima i portfeljima osnovana 1969., otkad osigurava potporu zajednici u kojoj je više od 2,9 milijuna profesionalaca diljem svijeta. Njena podružnica u Hrvatskoj – PMI udruga Hrvatska već desetu godinu za redom organizira godišnju konferenciju voditelja projekata, PMI Forum u sklopu koje se dodjeljuje Nagradu za projekt godine. Prema odluci ocjenjivačkog suda, nagrada za projekt završen u 2015. godini osvojio je projekt "Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama".

Glavna nagrada je uručena nositelju projekta Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva i voditelju projekta izv. prof. dr. sc. Vedranu Podobniku.

U nastavku obavijesti možete pročitati više informacija o ocjenjivačkom sudu, kriterijima za dodjelu nagrade i detaljima projekta. (Izvor: fer.hr)


Ocjenjivački sud i kriteriji ocjenjivanja

ocjenjivačkom sudu bili su Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku; Saša Bukovac, pomoćnik direktora sektora za međunarodne poslove i EU u HGK; Biserka Sladović, savjetnica u Odjelu za politike Europske unije i međunarodne poslove HUP-a; Marija Bajica, predsjednica PMI udruge Hrvatska; Davor Kovačević, član Povjerenstva za dodjelu nagrade projekt godine PMI udruge Hrvatska. Kriteriji su bili značenje projektnih ciljeva za naručitelja projekta i širu društvenu zajednicu te njihovo uspješno postizanje, primjena strukturirane metodologije vođenja projekata, kompleksnost projekta po organizaciji, tehnologiji, rizicima, rokovima, troškovima ili drugoj osnovi, inovativnost u vođenju projekta te ostvarenje projektnih ciljeva iznad planiranih okvira.

O projektnom timu ICT-AAC

Projektni tim ICT-AAC, koji je osmislio i razvio skup inovativnih visokotehnoloških usluga i aplikacija, svojim je znanstvenim i stručnim radom značajno pridonio razvoju i modernizaciji obrazovnih procesa u području predškolskog odgoja i ranog školskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a posebno u domeni osoba sa složenim komunikacijskim potrebama. Rezultati projektnog tima ICT-AAC omogućuju približavanje moderne obrazovne paradigme zasnovane na e-učenju djeci već u starijoj predškolskoj te mlađoj školskoj dobi, a dodatno se djeci sa složenim komunikacijskim potrebama omogućuje e-inkluzija.

ICT-AAC tim djelovao je u okviru projekta "Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama (ICT-AAC)", a koji je zajednički projekt četiriju fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Grafičkog fakulteta i Filozofskog fakulteta – sufinanciran od strane Fonda za ulaganje u znanost i inovacije u okviru IPA komponente IIIc. Vrijednost projekta je bila više od 750 tisuća eura te je na njemu tijekom dvije godine kontinuirano surađivalo više od 30 članova projekta. Glavni cilj projekta ICT-AAC je istraživanje i razvoj inovativnih informacijsko-komunikacijskih usluga za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama u Hrvatskoj te prijenos znanja u području potpomognute edukacije i komunikacije između uključenih akademskih institucija te udruga i institucija (primjerice, inkluzivnih vrtića i osnovnih škola) koje se bave osobama sa složenim komunikacijskim potrebama.

U razdoblju 2013. – 2015. osmislili su i razvili 12 visokotehnoloških pomagala – usluga i aplikacija namijenjenih pametnim pokretnim uređajima (tableti), zasnovanima na operacijskim sustavima iOS i Android, dok se 4 od njih mogu koristiti putem World Wide Weba na bilo kojem osobnom računalu. Razvijene aplikacije se mogu besplatno dohvatiti iz internetskih trgovina aplikacija, što ih čini dostupnima svoj djeci koja imaju pristup Internetu. Do sada su ICT-AAC aplikacije dohvaćene više od 20 000 puta te imaju u prosjeku 60 novih dohvata svaki dan (što znači da svaki dan 2 nova razreda mlađe školske djece počinju koristiti ICT-AAC aplikacije).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplikacija Vizualni raspored dostupna putem web preglednika

Objavljeno: Ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Vizualni raspored je sustav vizualne podrške koji prikazuje aktivnosti prema redoslijedu kojim će se te aktivnosti odvijati. Upotreba rasporeda uključuje pokazivanje i uzimanje slike s ploče kada je vrijeme za neku aktivnost ili korak unutar aktivnosti te stavljanje u kutiju na kojoj piše „gotovo“ kada je određeni korak izvršen.

Rasporedi omogućuju planiranje zamijeniti s nadolazećih aktivnosti te na taj način potiču djetetovu samostalnost u izvođenju niza aktivnosti. Rasporedi prikazuju aktivnosti prema redoslijedu kojim se te aktivnosti odvijaju i na taj način potiču vještine sekvencioniranja.

Rasporedi osiguravaju predvidljivost i konzistentnost, povećavaju razumijevanje onoga što slijedi, očekivanja čine jasnijima, a okruženje za učenje strukturiranim. Zbog toga njihova primjena olakšava između aktivnosti, smanjuje nepoželjna ponašanja te reducira anksioznost.

Aplikacija Vizualni raspored dostupna je putem web preglednika na poveznici.

Aplikacija Ponašalica dostupna na iPad uređajima!

Objavljeno: Ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Aplikacija Ponašalica je osmišljena u formatu koji omogućava opisivanje različitih socijalnih situacija putem grafičkih simbola ili fotografija. Kako su izazovne situacije specifične za određenog korisnika priče je moguće kreirati u aplikaciji i svaki segment situacije popratiti simbolom i zvučnim zapisom. Prilikom opisivanja novih priča valja koristiti jezik koji je usklađen s jezičnim razumijevanjem djeteta ili osobe za koju je opis namijenjen te koristiti pozitivne tvrdnje.

Ponašalicu preuzmi na sljedećoj poveznici.

Tim ERF-a i FER- a na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju, Beograd, 26.-27.2016.

Objavljeno: Ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Ambasada Velike Britanije u Beogradu i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije organizirali su u Beogradu dvodnevnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju 2016  koja je okupila čak 5000 sudionika.

Opširnije...

Obavljen članak na web portalu srednja.hr

Objavljeno: Utorak, 23. veljače 2016.

Obavljen članak na web portalu srednja.hr pod naslovom „Četiri zagrebačka fakulteta iz tri različita znanstvena područja uspješno surađuju već šest godina“, a cijeli članak možete pročitati na poveznici.

Održana prva javna prezentacija projekta MULTI-SKLAD

Objavljeno: Nedjelja, 8. studenog 2015.

MULTI-SKLAD je NOVI projekt Kompetencijske mreže koja se izgradila na platformi projekta ICT-AAC

Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu (5. studenog 2015.) održana je prva javna prezentacija projekta „Usklađivanje roditeljstva i poslovnog života putem multidisciplinarnih socijalnih usluga“ (MULTI-SKLAD).

Opširnije...

Popularna nekomercijalna galerija simbola ARASAAC je uključila hrvatske nazive simbola na web-sjedište te galerije!

Objavljeno: Ponedjeljak, 23. studenog 2015.

Popularna nekomercijalna galerija simbola ARASAAC je uključila hrvatske nazive simbola na web-sjedište te galerije!

Nazivi ukupno 12.628 simbola ove galerije simbola prevedeni su na hrvatski jezik od strane stručnjaka i suradnika tima ICT-AAC.

Time su korisnici u Hrvatskoj, regiji i šire u mogućnosti pretraživati ARASAAC simbole po hrvatskim nazivima, brzo pronaći željeni simbola te ga pohraniti na svoj uređaj ili u neku od naših aplikacija.

Projektni tim ICT-AAC osvojio "Nagradu Ivan Filipović"

Objavljeno: Ponedjeljak, 12. listopada 2015.

Odbor za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović", imenovan odlukom Hrvatskog sabora, na sjednici održanoj 17. rujna 2015. godine, odlučio je o dodjeli godišnjih i nagrada za životno djelo za značajna ostvarenja u odgojnoobrazovnoj djelatnosti za 2014. godinu. U području znanstvenog i stručnog rada, nagrada je dodijeljena skupini znanstvenika i stručnjaka okupljenih u projektni tim ICT-AAC, pod vodstvom doc. dr. sc. Vedrana Podobnika. 

Odluku o dodjeli nagrade možete pronaći iza poveznice.

Čestitke svim našim znanstvenicima i stručnjacima!

 

Objavljen znanstveni rad na temu razvoja aplikacija za potpomognutu komunikaciju

Objavljeno: Ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

Članovi projektnog tima ICT-AAC objavili su znanstveni rad pod naslovom "Prototype-driven Software Development Process for Augmentative and Alternative Communication Applications". U radu se opisuju specifičnosti razvoja aplikacija za potpomognutu komunikaciju.

Rad je prezentiran 13. srpnja 2015. na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji ConTEL 2015 u Grazu (Austrija) te je ujedno i osvojio nagradu za najbolji studentski rad (Best Student Paper Award). Čestitke Jurici, Ivanu, Željki i Vedranu na postignutom uspjehu!

Kompetencijska mreža ICT-AAC

Objavljeno: Utorak, 21. srpnja 2015.

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, udruge i poduzeća, suradnici na IPA-projektu ICT-AAC „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“, uspostavili su Kompetencijsku mrežu ICT-AAC kako bi se ostvario kontinuitet suradnje i omogućilo da znanja i tehnologije pridonesu osobama sa složenim komunikacijskim potrebama.

Članovi Kompetencijske mreže ICT-AAC surađivat će u obrazovanju, istraživanju, razvoju i inovacijama, a posebice zajedničkim nastupima u pripremi i provedbi projekata te uspostavljanju i održavanju izravnog dijaloga s europskim i nacionalnim tijelima državne vlasti i agencijama odgovornima za razvoj uključivog društva.

Kompetencijska mreža ICT-AAC otvorena je članovima iz poslovne, akademske i istraživačke zajednice te udrugama civilnog društva. Ako ste zainteresirani za članstvo u Kompetencijskoj mreži Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Osnovan Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju

Objavljeno: Srijeda, 8. srpnja 2015.

U travnju 2015. godine osnovan je novi istraživački laboratorij na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva pod nazivom "Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju".

Istraživački tim intenzivno se bavi problemima asistivnih tehnologija, uklanjanja barijera koje ICT-rješenja predstavljaju osobama s invaliditetom i starijim osobama te analizom mogućnosti novih tehnologija u kontekstu potpomognute komunikacije. 

Više informacija o laboratoriju možete pogledati na mrežnim stranicama laboratorija.

 

Poziv na završno Javno predstavljanje projekta ICT-AAC

Objavljeno: Utorak, 24. ožujka 2015.

Poziv na završno Javno predstavljanje projekta ICT-AAC

Projekt ICT-AAC poziva Vas na završno Javno predstavljanje koje će se održati u četvrtak 26.3.2015. godine od 15.00 do 17.00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Opširnije...

Poziv na završni Diseminacijski skup projekta ICT-AAC

Objavljeno: Utorak, 3. veljače 2015.

Poziv na završni Diseminacijski skup projekta ICT-AAC

U okviru provedbe aktivnosti projekta ICT-AAC, financiranog u sklopu Fonda za ulaganje u znanost i inovacije u okviru IPA komponente IIIc, konzorcij ICT-AAC organizira završni Diseminacijski skup projekta.

Opširnije...

Čestit Božić i sretna 2015. godina!

Objavljeno: Ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

Čestit Božić i sretna 2015. godina

Čestit Božić i sretnu 2015. godinu žele vam članovi projekta ICT-AAC!

Čestit Božić i sretna 2015. godina

Večer otvorenih vrata projekta ICT-AAC

Objavljeno: Petak, 28. studenog 2014.

Večer otvorenih vrata projekta ICT-AAC

Projekt ICT-AAC, u suradnji s Hrvatskim matematičkim društvom, poziva Vas na "Večer otvorenih vrata projekta ICT-AAC" koja će se održati u četvrtak 04.12.2014. godine od 18.00 do 21.00 sati u Sivoj i Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3:

  • Imate pitanja oko primjene naših postojećih aplikacija, tehničkih problema, savjeta za poboljšanje?
  • Upoznajte novu aplikaciju Domino brojalica, koja je namijenjena razvoju rane matematičke pismenosti!
  • Ovom prigodom ćemo ujedno kroz nekoliko posebno organiziranih predavanja obilježiti Večer matematike, koju već tradicionalno organizira Hrvatsko matematičko društvo.

Opširnije...

Član projektnog tima prof. Lovrek osvojio nagradu "Nikola Tesla"

Objavljeno: Petak, 28. studenog 2014.

Član projektnog tima prof. Lovrek osvojio nagradu 'Nikola Tesla'

S ponosom vas obavještavamo da je prof. dr. sc. Ignac Lovrek (link na profil) dobitnik najznačajnije nagrade Hrvatske sekcije IEEE - Nagrade "Nikola Tesla" – "za izniman znanstveni, stručni i obrazovni doprinos u području elektrotehnike i računarstva te značajna ostvarenja u primjeni informacijske i komunikacijske tehnologije" (http://www.ieee.hr/ieeesection?@=2fg4k#news_10981).

Da je nagrada otišla u prave ruke potvrđuje i njegov angažman na projektu ICT-AAC, koji bez njega u timu sigurno ne bi bio isti. Cijeli tim projekta ICT-AAC još jednom upućuje velike čestitke.

Opširnije...

Suradnici na projektu DivIT pobijedili na start-up konferenciji

Objavljeno: Srijeda, 19. studenog 2014.

Suradnici na projektu DivIT pobijedili na start-up konferenciji Foto: Zagreb Connect

U četvrtak, 13. listopada 2014. na Zagrebačkom velesajmu održana je prva start-up konferencija Zagreb Connect na kojoj su sudjelovali i naši suradnici na projektu, tvrtka Diversitas IT sustavi. U konkurenciji od 18 finalista s aplikacijom Mash.me osvojili su prvu nagradu u iznosu od 50.000 kn. Inovativna aplikacija Mash.me omogućuje izradu visoko kvalitetnih animacija i 3D videa u stvarnom vremenu hvatajući pokrete lica ili tijela kamerom, bez stručnog poznavanja animacije i korištenja skupe opreme. Još jednom čestitke našim suradnicima iz DivIT-a na vrijednoj nagradi!