Projekt „Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda 2″ financiran iz EU fonda za regionalni razvoj

Objavljeno: Srijeda, 3. ožujka 2021.

EU logo

U srijedu 3. ožujka 2020. završena je provedba aktivnosti projekta “Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda – 2”, čiji je korisnik tvrtka OmoLab komunikacije d.o.o. Projekt je proveden u suradnji sa stručnjacima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju pod vodstvom prof. dr. sc. Željke Car i izv. prof. dr. sc. Marina Vukovića.

Splitsko-zagrebački startup OmoLab usmjeren je na razvoj alata za pomoć pri čitanju osoba s disleksijom i teškoćama čitanja. Osim fonta i mobilne aplikacije, razvili su i inkluzivni widget, softverski dodatak uz kojeg web stranice postaju pristupačne svima koji inače teško čitaju njihov sadržaj. Također, nedavno je izašla i nova verzija Omoguru ekstenzije za web preglednike uz koju je svakodnevno pretraživanje i čitanje online ugodnije.

Ova dva proizvoda spadaju u područje digitalne pristupačnosti, relativno nove teme na hrvatskom webu. Treba se uzeti u obzir da u Hrvatskoj više od petine populacije teže čita sadržaj prezentiran online te da bi sve tvrtke koje na taj način komuniciraju sa svojim korisnicima trebale paziti na prikaz svog sadržaja na webu.

Projekt “Razvoj novih funkcionalnosti Omoguru proizvoda – 2” je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 107,14 tisuća kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 75 tisuća kuna.

“Ovo je već drugi takav projekt u sklopu poziva ‘Inovacijski vaučeri za MSP-ove’ koji je OmoLab proveo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Jako smo zadovoljni suradnjom sa stručnjacima s FER-a. Posebno nas se dojmilo uključivanje studenata koji su u projekt donijeli neke nove poglede i rješenja za naše ideje”, rekao je Petar Reić, direktor OmoLaba.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj