ICT-AAC Gibalica

ICT-AAC Gibalica

Aplikacija ICT-AAC Gibalica je aplikacija čiji je cilj potaknuti tjelesne aktivnosti ljudi. Specifično, aplikaciju je moguće prilagoditi putem opcija pristupačnosti za širok skup ljudi.

Ciljani korisnici su ljudi koji bi se željeli:

- baviti osnovnim tjelesnim aktivnostima,

- poboljšati orijentaciju lijevo-desno,

- zabaviti igrajući igre kao što su "Dan-noć" i "Plesanje".

Glavna značajka aplikacije je detekcija korisnika i njegovog položaja (npr. položaj glave, ruku, nogu, torza...) koristeći sliku iz kamere uređaja kao ulaz. Mobilni uređaj detektira korisnika od glave do pete te na osnovu tih informacija razlučuje je li korisnik ispravno napravio vježbu.

Aplikacija posjeduje tri igre: "Trening", "Dan-noć" i "Plesanje". Svaka od njih koristi 13 poza koje koristi u različitim kontekstima. Samo neke od njih su: desna ruka gore, lijeva ruka sa strane, desna noga gore itd.  

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store za Android uređaje.

 

Upotreba aplikacije

Aplikacija ICT-AAC Gibalica pri prvom pokretanju pozdravlja korisnika te potom slijedi upoznavanje s funkcionalnostima aplikacije pomoću nekoliko ilustracija koje prikazuju bitne informacije o aplikaciji. Potom aplikacije Gibalica od korisnika prikuplja osnovne informacije kako bi se bolje upoznala s korisnikom te kako bi korisnik prilagodio program vježbanja prema svojim željama. Nakon upoznavanja dolazi se na glavni izbornik gdje se mogu odabrati igre („Trening“, „Dan-noć“ i „Plesanje“). „Trening“ detaljno i postepeno vježba poze po težinama, „Dan-noć“ je igra koja koristi samo dvije poze (stav mirno (oznaka za „dan“) i čučanj (oznaka za „noć“)) te igra „Plesanje“ koja uz pozadinsku melodiju nasumično izmjenjuje poze u ritmu pjesama.

Princip rada svih igara je snimanje korisnikovih pokreta s kamerom. Pomoću računalnog vida, aplikacija Gibalica interpretira snimljene slike te stvara kontekt, tj. detektira položaj tijela. Svaka igra se može igrati na dva načina, u smislu da Gibalica „gleda“ korisnika („mene“) ili „kartice“ (ili drugu osobu). U slučaju da je korisnik odabrao opciju „mene“, upalit će se prednja kamera. U tom slučaju korisnik mora fiksirati uređaj u onaj položaj koji osigurava da se korisnikovo tijelo vidi na ekranu te da ima dovoljno prostora oko sebe za vježbanje. U slučaju odabira da Gibalica gleda „kartice“ upalit će se stražnja kamera. Korisnik tada mora usmjeriti uređaj prema kartici (ili drugoj osobi) tako da se čitavo tijelo vidi na ekranu.

Korisnički vodič aplikacije u PDF obliku možete pronaći na sljedećoj poveznici: Upute za Gibalicu.