Endo-učilica

Endo-učilica

Suradnja između tri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu rezultirala je razvojem prototipa aplikacije za studente stomatologije pod nazivom Endo-učilica koja je dostupna za operacijske sustave Android i iOS.

Nove tehnologije danas omogućuju brojne inovativne metode učenja koje, uz tradicionalni oblik stjecanja znanja iz raznih područja, mogu dodatno pozitivno utjecati na proces učenja, točnije povećati njegovu efikasnost i motiviranost sudionika. Sve su češće multidisciplinarne suradnje iz kojih proizlaze programska rješenja/aplikacije namijenjene stjecanju novih znanja i vještina iz raznih područja. Takav oblik učenja podrazumijeva dostupnost atraktivnog sadržaja implementiranog u programsko rješenje te korisnicima omogućuje nove dimenzije učenja. Ovo programsko rješenje razvijeno je suradnjom tri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu: Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Stomatološkog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Cilj suradnje je bio razoj programskog rješenja koje će studentima stomatologije povećati razinu kvalitete i motivacije u procesu učenja vezano uz endodontsko liječenje zuba. U ovom području je uz teorijski dio, ključno da studenti vizualno mogu doživjeti problematiku pojedinog zuba, što se na zanimljiv način i realan prikaz (korištenjem modela stvarnih zuba) implementiralo u programsko rješenje.

Studentima je omogućeno da uz teorijski dio vezan uz endodontsko liječenje zuba kroz kviz znanja koji je sastavljen od različitih tipova pitanja i mogućih načina odgovora (npr. upisivanje odgovora, odabira ponuđenih odgovora točno/netočno ili odabirom zuba pritiskom na određeni zub/zube na prikazanoj slici zuba), na vrlo zoran i atraktivan način dobiju uvid u raznovrsnu problematiku u području endodoncije te primjene endodontskog liječenja zuba. Uz navedeno, kroz ovo programsko rješenje studentima je pružena i mogućnost upoznavanja s EndoActivatorom (zvučno aktiviranim ispiranjem kanala) i tehnikom SWEEPS (lasersko aktiviranim ispiranjem), pri čemu su, uz teorijski dio, u ovo programsko rješenje implementirani i video materijali.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store i App Store.

 

 

KuhARica

Kuharica

Aplikacija KuhARica razvijena je u okviru projekta Erasmus+ pod nazivom Inovativna rješenja za poboljšanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom (INNOSID). Više informacija o projektu potražite na službenoj stranici projekta INNOSID

Ova aplikacija zamišljena je kao virtualna kuharica koja ima funkcionalnosti pregleda, stvaranja i uređivanja interaktivnih recepata, te igre u proširenoj stvarnosti (AR-u). Recepti sadrže odgovarajuće sastojke i pribor, kao i korake s opisanim radnjama potrebnim za kuhanje jela. Simbole koji se koriste za sastojke, alate i korake moguće je fotografirati ili odabrati između simbola iz postojećih recepata ili galerije uređaja.

Aplikacija ima dvije igre temeljene na AR-u koje korisnici mogu igrati ako njihov uređaj podržava AR usluge. Obje igre uključuju skeniranje AR markera koji se mogu preuzeti iz aplikacije i isprintati. Unutar igre "Uči" korisnik može skenirati AR marker i saznati zanimljive činjenice o skeniranom sastojku. Unutar igre "Traži" korisnik mora pronaći sastojak čiji se naziv nalazi na zaslonu. Kada se skenira točan AR marker za određeni sastojak, 3D model sastojka će se pojaviti na markeru.

Aplikacija ima podršku za engleski i hrvatski jezik, a možete ju instalirati sa sljedeće poveznice: ICT-AAC KuhARica na Play Storeu.

Detaljne upute kako koristiti aplikaciju možete pronaći unutar aplikacije ili na sljedećoj poveznici (na engleskom jeziku): Upute za korištenje

Kuna

Kuna

Suradnja između Studentske udruge „Ekonomska klinika“ pri Ekonomskom fakultetu i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu rezultirala je razvojem aplikacije za financijsko opismenjivanje Kuna koja je dostupna za operacijske sustave Android i iOS.

Cilj aplikacije Kuna je edukacija i podizanje svijesti građana o važnosti financijske pismenosti u suvremenom društvu. Učenjem i prepoznavanjem osnovnih financijskih pojmova i kretanja, pojedinci usvajaju znanja i vještine koje im pružaju kompetencijske prednosti kod zapošljavanja, uče kako bolje upravljati vlastitim budžetom, te se bolje snalaze u turbulentnom svijetu financija.

Aplikaciju možete preuzeti iz internetske trgovine aplikacijama Play Store i App Store.

 

Opširnije...