Predstavljen Vremenski vrtuljak za Android uređaje

Predstavljanje je održano u terminu i na lokaciji prema pozivnici. Okupilo je studente Sveučilišta u Zagrebu (posebno Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i FER-a), stručnjake iz industrije i visokoškolskih ustanova te ostale zainteresirane.

 

Voditeljica Kompetencijske mreža ICT-AAC, izv.prof. na FER-u Željka Car ispričala je pojedinosti o mreži, koja je pokrenuta je 2013. godine kad su istraživači četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (FER, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Grafički fakultet i Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta) udružili svoje snage u okviru projekta financiranog sredstvima EU kako bi ponudili rješenja za edukaciju i komunikaciju osoba sa složenim komunikacijskim potrebama. Tako je nastalo dvadesetak popularnih ICT-AAC aplikacija za tablete, pametne telefone i računala pomoću kojih neke osobe komuniciraju, djeca s poteškoćama u razvoju kao i djeca urednog razvoja svladavaju predvještine čitanja i pisanja, a osobe s poteškoćama sluha ili govora, mlađe i starije dobi rehabilitiraju govor nakon moždanog udara, trauma i slično. O suradnji unutar mreže govorila je i Ivana Rašan, magistra ekonomije, asistentica na FER-u.

Aplikacije su potpuno besplatne za korisnike, na hrvatskom su jeziku i mogu se preuzeti s elektroničkih trgovina Google Play i AppStore.

Iskustva primjene aplikacija u praksi predstavila je docentica ERF-a Jasmina Ivšac Pavliša. Aplikacije su prepoznate i široko korištene u regiji, a preuzimane su - prema web-statistikama - iz različitih krajeva svijeta. U aplikacije je ugrađeno znanje hrvatskih logopeda, psihologa, računalnih i grafičkih stručnjaka te su prije objavljivanja evaluirane od strane korisnika u suradnji s roditeljskim i stručnim udrugama koje se bave osobama s invaliditetom.

Potreba korisnika je izuzetno mnogo stoga Kompetencijska mreža ICT-AAC kroz različite projekte i suradnju razvija nove aplikacije te u okviru trenutnog projekta koji financira UNICEF vrši edukaciju u području potpomognute komunikacije.

Tvrtka CROZ se uključila aktivno u rad Kompetencijske mreže još 2012. godine kad su donirali prvi tablet. Tijekom godina koje su slijedile donirala je razvoj aplikacije Komunikator (u suradnji sa stručnjacima mreže), dorađivala nekoliko već objavljenih aplikacija te ove godine donirala razvoj aplikacije Vremenski vrtuljak (također u suradnji sa stručnjacima mreže).

Direktor konzultantskih i implementacijskih usluga u CROZ-u Krešimir Musa objasnio je tijekom prezentacije zašto tvrtka aktivno surađuje sa ostalim stručnjacima ICT-AAC tima na izradi aplikacija za potpomognutu komunikaciju za djecu sa teskocama: "Naša je obveza da pomognemo društvu iz kojeg dobivamo ono sto nam je najvažnije, a to su ljudi i znanje." Programeri koji su razvili aplikaciju su Igor Farszky i Dominik Otočan iz CROZ-a.

Aplikaciju Vremenski vrtuljak predstavile su Klara Popčević, logopedinja s ERF-a i prof. Lidija Mandić s Grafičkog fakulteta.Aplikacije je objavljena prije nekoliko dana na trgovini Google Play i namijenjena je učenju dana u tjednu, mjeseci u godini te godišnjih doba kroz godinu. Za ovu aplikaciju stručnjaci Grafičkog fakulteta dizajnirali su posebne grafičke simbole za označavanje dana, mjeseci i godišnjih doba. Dizajnerica je Deni Ferić, studentica GRF-a. (Slike). Tijekom prezentacije predstavljene su također tri nove aplikacije koje su ovih dana objavljene ili će biti uskoro objavljene:

Doc. Marin Vuković s FER-a prezentirao je aplikaciju Komunikacijski ključevi koja je nastala u suradnji s prof. Tatjanom Prizl Jakovac s ERF-a, a je namijenjena je za rad logopeda s osobama s afazijom

Matea Žilak, asistentica na FER-u prezentirala je aplikaciju Učimo mjere koja je razvijena u okviru projekta s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom (pod pokroviteljstvom MZOS-a) a koja je namijenjena učenicima osnovnih škola pri obradi gradiva iz mjerenja.

Iva Topolovac, studentica FER-a prezentirala je aplikaciju Prskalice za razumijevanje uzročno-posljedične veze putem prezentacije jednostavnih podražaja. Ideja za ovu aplikaciju stvorena je tijekom suradnje s logopedima Bolnice za kronične bolesti Gornja Bistra.

Nadamo se da će primjer CROZ-a potaknuti i ostale tvrtke da svojim povećanim društveno odgovornim djelovanjem na različite načine, a sukladno svojim mogućnostima, doprinesu stvaranju društva s istim mogućnostima za sve. Malim koracima možemo raditi pomake, zajedno možemo puno.

Svi zainteresirani mogu posjetiti web i Facebook stranicu Kompetencijske mreže.